Hrvatska volontira 2019.

Manifestacija Hrvatska volontira ove se godine održavala se od 22. do 25. svibnja, a cilj joj je ukazati na značaj volontiranja za razvoj suvremenog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni. Upravo to naglašava i tema ovogodišnje, devete po redu manifestacije, koja glasi: „Volontiramo = gradimo zajednicu u kakvoj želimo živjeti“ .
Udruga Oppidum se i ove godine pridružila organizatorima volontiranja iz cijele Hrvatske i u suradnji s volonterima Volontersko kreativnog kluba Obrtničke Škole Požega KAP i Eko centra Latinovac osmislia dvije volonterske akcije:

Volonteri Volontersko kreativnog kluba Obrtničke škole zanimanja stolari i soboslikari  izradili su pokazne table te popravili i obojali dio sprava za igru pasa iz Parka za pse koji vodi udruga za zaštitu životinja Sirius. U akciji je sudjelovalo ukupno 8 volontera.

U suradnji s Eko centrom Latinovac, odrađeno je čišćenje smeća i divljih odlagališta u okolici Latinovca uz cestu prema Požegi. Akciju su svojim sudjelovanjem podržati volonteri Eko centra Latinovac i međunarodni volonteri trenutno smješteni u centru, te lokalno stanovništvo Latinovca. Akcija se provodila uz podršku Općine Čaglin čija je komunalna služba po završetku akcije sav prikupljeni otpad prevezla na službena odlagališta otpada. U čišćenju je sudjelovalo ukupno 28 volontera.